Ο Δρ. Στυλιανός Μαυρομούστακος στον «Φ»
Μιλά και για τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με την Αραβική Ακαδημία Επιστημών
Πιστεύει στον Κύπριο, την ενεργητικότητα του και την εξυπνάδα του. Δεν πιστεύει στη μοιρολατρία. Αναγνωρίζει πως έγιναν μεγάλα λάθη στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά τώρα δεν είναι εποχή για να κοιτάζουμε πίσω, παρά μονάχα μπροστά, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε τη μεγάλη κρίση που καταρράκωσε την οικονομία της Κύπρου. Ο Δρ. Στυλιανός Μαυρομούστακος, Εκτελεστικός Διευθυντής της νεοσύστατης Ναυτικής Ακαδημίας, μίλησε για την καινοτόμα συμφωνία μεταξύ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και την Αραβική Ακαδημία Επιστημών, Τεχνολογίας και Θαλάσσιων Μεταφορών, για την ίδρυση Ναυτικής Ακαδημίας στην Κύπρο, τονίζοντας την ανάγκη για νέες κατευθύνσεις στην Κυπριακή οικονομία.
Θεωρεί πως το εγχείρημα με τη Ναυτική Ακαδημία, που στηρίζεται από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Υποθέσεων της Ανατολικής Μεσογείου και το Intercollege είναι ακόμα ένα βήμα εκπαιδευτικής πρωτοπορίας, αφού θα προσφέρονται ακαδημαϊκά πτυχία, εξειδικευμένα πιστοποιητικά, προγράμματα κατάρτισης, αλλά και δυνατότητες έρευνας και καινοτομίας στον τομέα των ναυτιλιακών.
Ο δρ Μαυρομούστακος αναφέρθηκε στις νέες ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει στην Κύπρο η ναυσιπλοΐα, κάτι που πιστεύει και η Κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και πολλοί οικονομικοί αναλυτές. Τόνισε ότι «στην εποχή μας, πολλά πλοία ταξιδεύουν υπό κυπριακή σημαία, γεγονός που συμβάλλει στο 7% της οικονομίας μας», εξηγώντας πως «η πρόσφατη κατάρρευση της οικονομίας, κάνουν πιο επιτακτική την αναζήτηση νέων κατευθύνσεων ανάπτυξης, γι’ αυτό και το θέμα της ναυσιπλοΐας επανέρχεται δριμύτερο στο προσκήνιο των εξελίξεων». Πρόκειται μάλιστα για ένα τομέα στον οποίο η Ε.Ε. δίνει τεράστια σημασία, με δεδομένες τις αυξημένες σχετικές ανάγκες, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου (ναυάγια, διάσωση, αντιμετώπιση παράνομης μετανάστευσης, κ.ο.κ.).
Για να γίνουν ουσιαστικά βήματα στον τομέα αυτό, χρειάζεται η αναγκαία υποδομή – μεταξύ άλλων και η εκπαιδευτική υποδομή, που να προσφέρει ευκαιρίες μόρφωσης και επιμόρφωσης, αλλά και συνεχούς έρευνας που να στηρίζει την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του απαιτητικού αυτού τομέα.
Στην τελετή όπου υπογράφηκε η συμφωνία, οι υπουργοί κ. Μάριος Δημητριάδης (Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων) και ο κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης (Άμυνας) εγκωμίασαν την πρωτοβουλία, επισημαίνοντας πως η Ναυτική Ακαδημία θα προσφέρει πολλά στην οικονομία αλλά και στην ασφάλεια του τόπου. Στην ομιλία του, ο κος Δημητριάδης τόνισε πως παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση η ναυτιλιακή εκπαίδευση δεν πρέπει να θεωρείται περιττή δαπάνη, αλλά αναγκαία και σημαντική επένδυση. Εξ άλλου, όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση της Λάρνακας, η «μπλέ οικονομία» απαιτεί εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, ικανό να χρησιμοποιήσει τις τελευταίες τεχνολογίες στη μηχανική και σε άλλους συναφείς τομείς.
Ο δρ Μαυρομούστακος αναφέρθηκε επίσης στην Αραβική Ακαδημία Επιστημών, λέγοντας πως πρόκειται για πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, που υποστηρίζεται από τον Αραβικό Σύνδεσμο, διεθνή οργανισμό, με 22 κράτη – μέλη. «Ο πρόεδρος της, Δρ. Ισμαήλ Αμπντέλ Γκαφάρ Ισμαήλ, που είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε, και με τον οποίο υπογράψαμε μαζί τη συμφωνία για την ίδρυση της Ναυτικής Ακαδημίας Κύπρου, είναι από τις μεγάλες προσωπικότητες στην Αίγυπτο και στενός συνεργάτης του Προέδρου Σίσι».