Μιλά ο δρ. Στυλιανός Μαυρομούστακος
Την τελευταία δεκαετία η ναυτιλιακή βιομηχανία έχει σε αρκετές περιπτώσεις προειδοποιήσει για την ανάγκη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στα πλοία με σημαίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την κατάργηση εθνικών συστημάτων ναυτιλιακής εκπαίδευσης, ο αριθμός των εργαζομένων πάνω στα εμπορικά πλοία της Ε.Ε. έχει περιορισθεί σε χαμηλά και ανησυχητικά επίπεδα.
Όπως επισημαίνει ο δρ. Στυλιανός Μαυρομούστακος, Εκτελεστικός Διευθυντής της νεοσύστατης Ναυτικής Ακαδημίας Κύπρου, η δυνατότητα απασχόλησης εξειδικευμένου προσωπικού βρίσκεται στον πυρήνα της οικονομικής ανάπτυξης της ναυτιλιακής βιομηχανίας, η οποία ολοένα και περισσότερο αποζητά ανθρώπους που να γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο με το οποίο απασχολούνται. «Γι αυτό το λόγο οι χώρες με παράδοση στη ναυτιλία πρέπει να δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε υψηλού επιπέδου ναυτιλιακή μόρφωση και εκπαίδευση», τονίζει.
Ο δρ. Μαυρομούστακος πιστεύει στις δυνάμεις του Κύπριου, την ενεργητικότητα και την εξυπνάδα του. Αναγνωρίζει πως έγιναν μεγάλα λάθη στο πρόσφατο παρελθόν, «αλλά τώρα δεν είναι εποχή για να κοιτάζουμε πίσω, παρά μονάχα μπροστά, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε τη μεγάλη κρίση που καταρράκωσε την οικονομία της Κύπρου», όπως λέει, επισημαίνοντας παράλληλα τη μεγάλη σημασία που έχει η καινοτόμα συμφωνία μεταξύ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και της Αραβικής Ακαδημίας Επιστημών, Τεχνολογίας και Θαλάσσιων Μεταφορών, για την ίδρυση Ναυτικής Ακαδημίας στην Κύπρο. «Πιστεύω πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέες κατευθύνσεις στην Κυπριακή οικονομία», υποστηρίζει.
Θεωρεί πως το εγχείρημα με τη Ναυτική Ακαδημία, που στηρίζεται από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Υποθέσεων της Ανατολικής Μεσογείου και το Intercollege είναι ακόμα ένα βήμα εκπαιδευτικής πρωτοπορίας, αφού θα προσφέρονται ακαδημαϊκά πτυχία, εξειδικευμένα πιστοποιητικά, προγράμματα κατάρτισης, αλλά και δυνατότητες έρευνας και καινοτομίας στον τομέα των ναυτιλιακών.
Είναι απαραίτητο να εγκαθιδρυθούν νέες μέθοδοι εκπαίδευσης στα ναυτιλιακά, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για πετυχημένη ναυτιλιακή καριέρα. Η εμπειρία αυτών που θα έχουν εργαστεί αποδοτικά στη θάλασσα, είναι επίσης εξαιρετικά πολύτιμη στις ναυτιλιακές εταιρίες. «Μιλάμε λοιπόν για συνδυασμό πείρας και υψηλής μόρφωσης», επισημαίνει.
Ο δρ. Μαυρομούστακος αναφέρθηκε στις νέες ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει στην Κύπρο η ναυτιλιακή βιομηχανία, προοπτική που συμμερίζεται η Κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και πολλοί οικονομικοί αναλυτές. Τόνισε ότι «στην εποχή μας, πολλά πλοία ταξιδεύουν υπό κυπριακή σημαία, γεγονός που συμβάλλει στο 7% της οικονομίας μας», εξηγώντας πως «η πρόσφατη κατάρρευση της οικονομίας, κάνει πιο επιτακτική την αναζήτηση νέων κατευθύνσεων ανάπτυξης. Γι’ αυτό και το θέμα της ναυτιλίας επανέρχεται δριμύτερο στο προσκήνιο των εξελίξεων». Πρόκειται μάλιστα για ένα τομέα στον οποίο η Ε.Ε. δίνει τεράστια σημασία, με δεδομένες τις αυξημένες σχετικές ανάγκες, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου (ναυάγια, διάσωση, αντιμετώπιση παράτυπης μετανάστευσης, κ.ο.κ.).
Για να γίνουν ουσιαστικά βήματα στον τομέα αυτό, χρειάζεται η αναγκαία υποδομή, μεταξύ άλλων και η εκπαιδευτική υποδομή, που να προσφέρει ευκαιρίες μόρφωσης και κατάρτισης, αλλά και συνεχούς έρευνας που να στηρίζει την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του απαιτητικού αυτού τομέα. «Ακόμα και σε περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η ναυτιλιακή εκπαίδευση δεν πρέπει να θεωρείται ως περιττή δαπάνη, παρά σημαντική επένδυση για το μέλλον. Η αναβάθμιση της ναυτιλιακής εκπαίδευσης θεωρείται βασικός παράγοντας, ούτως ώστε οι νέοι να επιδιώξουν καριέρα στο χώρο της ναυτιλίας», προσθέτει.
Αυτή τη στιγμή η Ε.Ε. έχει 250.000 εργαζόμενους σε εμπορικά πλοία. Σε περίπτωση μείωσης του αριθμού τους, είναι βέβαιο πως θα επηρεασθεί αρνητικά η ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανία που συνολικά απασχολεί δύο εκατομμύρια άτομα. «Έχει λοιπόν στρατηγική σημασία να διατηρήσει η Ε.Ε. την κορυφαία θέση της στη παγκόσμια ναυτιλία. Η «μπλε οικονομία» απαιτεί έμπειρο εργατικό δυναμικό, ικανό να εφαρμόσει τις τελευταίες τεχνολογίες στη μηχανική και σε μια σειρά άλλων τομέων. Η έλλειψη αυτού του προσωπικού, έχει αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως παράγοντας που εμποδίζει την ανάπτυξη σε όλους σχεδόν τους οικονομικούς τομείς. Στην «μπλε οικονομία» τα κράτη μέλη της Ε.Ε. προτρέπονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αναβαθμίζοντας την εκπαίδευση, υπενθυμίζοντας πως στην Κύπρο δεν υπήρχε επαρκής ναυτιλιακή εκπαίδευση μέχρι πρόσφατα, παρόλο που η χώρα είναι μία από τις σημαντικότερες στον τομέα, σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Γι’ αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο η ίδρυση της Ναυτικής Ακαδημίας, που πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει Κέντρο Αριστείων, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και διεθνώς, καθώς θα προσφέρει όλα όσα απαιτούνται για να ακολουθήσει κάποιος πετυχημένη καριέρα, ενώ θα συμβάλλει τα μέγιστα στην προσπάθεια ανάκαμψης της Κυπριακής οικονομίας», καταλήγει.
Άρθρο στο paideia-news.com